Schoolgebouwen als knooppunten van relaties


Schoolgebouwen als knooppunten van relaties

Naar een theoretisch denkkader voor de scholenbouw en het scholenbouwbeleid in Vlaanderen

 

Auteur: AGIOn - Ontwikkeling, uitvoering en rapportering: Geert Leemans

Jaartal: 2011

Uitgever: AGIOn

ISBN: /


De laatste jaren lijkt er zich een inhoudelijk reveil te hebben voorgedaan in het Vlaams scholenbouwbeleid. Beleidsmakers, onderwijsmensen, onderzoekers en ambtenaren begonnen opnieuw ten gronde na te denken over kwaliteit in de scholenbouw. Meer en meer begon men zich ook te engageren voor de uitbouw van een functioneel en duurzaam schoolgebouwenpark voor het Vlaams onderwijs.

Om deze missie te bereiken, is er eerst en vooral inzicht nodig in de wijze waarop het scholenbouwbeleid ingrijpt op de scholenbouwpraktijk en zich verhoudt tot de ruimere maatschappelijke context. In dit rapport probeert het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Onderwijs en Vorming, Vlaamse overheid) tot dit inzicht te komen door de ontwikkeling van een theoretisch denkkader over de scholenbouw dat de complexe verbindingen tussen schoolgebouwen, scholen, beleid en de bredere samenleving blootlegt.

Om te beginnen vindt de lezer in dit rapport een beknopt overzicht van recente literatuur over scholenbouw terug. Dit literatuuronderzoek reikt vervolgens de bouwstenen aan voor een theoretisch denkkader over scholenbouw. Twee sociologische theorieën bleken hiervoor bijzonder inspirerend, namelijk het structuratiedenken van Anthony Giddens en de Social Construction of Technology (SCOT). In het besluit van dit rapport worden vanuit het theoretisch denkkader een aantal denksporen getrokken naar het scholenbouwbeleid in Vlaanderen.