BS 'Klavertje 4' Brussel


Marc Belderbos, AAC

Architectuur is eigenlijk een ongelooflijke delicate kunst. Dat is de zaak. Delicaatheid kunt u verbrodden in 1, 2, 3
De basisschool ‘Klavertje Vier’ ligt in het centrum van Brussel, dichtbij de multiculturele wijk van de Masuistraat,  tussen de hoogbouw van de Noordwijk en een drukke invalweg van de hoofdstad.
 
Marc Belderbos, AAC

Wij hebben niet zo speciaal iets bijzonder willen uitvoeren. Wat heel speciaal is, is waar die school staat, langs een oceaan van lawaai en dus hebben we hier een muur gezet, en een tweede muur en dan pas de klassen waar de les gegeven wordt.  
De muur en de trap rijzen als het ware op uit de grond. De schuin oplopende lijnen lijken op geologische formaties die als sedimenten in een vallei zijn achtergebleven. En dat is geen toevallige gelijkenis, want voor de architecten bezitten het vormen van mensen en het oprichten van constructies een zekere gelijkenis. Leren is immers kennis opbouwen, constructie dus. En dat komt overeen met het beeld van de sedimentatie, van de schuine en horizontale lagen in de school.

Marc Belderbos, AAC

Dat idee van layers kwam ook door het feit dat wij hier in het laagste deel van Brussel zijn. De grond van de vallei, dat heeft automatisch een grond van de vallei, een soort van euh… sedimentatie, voilà. Dus u ziet, het gebouw ligt meer in de stad, het koppelt zich zo aan de stad als zich rechtstaande in de stad, enz.
Dezelfde horizontale lagen vind je terug in de klassen, waar de glazen wanden open kasten hebben meegekregen, schappen als het ware. Het beperkt de inkijk in de klas. Toch zijn alle klassen verschillend van vorm en afmeting, omdat geen enkele muur haaks op de andere staat. Een filosofisch statement.

Marc Belderbos, AAC

Wat men vraagt in een gewone klas, … dat er een frontaliteit is tussen de meester en de leerlingen en door het feit van die schuinheid zelfs dat het bord niet frontaal is tegenover de klas, allé, is er iets bij, is er iets veranderd, in termen van soepelheid.

Marc Belderbos, AAC

Door het feit dat het schuin is, is het niet zo’n gesloten verhouding in de ruimte en de groep die er in is.  

Voice Over 4

De horizontale lijnen in de gevel zijn luifels die in de zomer de zon buiten houden. Op het gelijkvloers gebruiken kinderen ze als zitbanken en ook in de polyvalente turnzaal zijn ze terug te vinden.

Karla Gevers, lerares Nederlands

Ik kom hier heel graag en dat heeft in eerste instantie niet echt iets te maken met de accommodatie op zich, maar wel met de geest en de sfeer die er leeft van de mensen er binnen in.