De Wereld op Zuid Rotterdam


N2 Architecten - Theo Kupers

De Wereld op Zuid Rotterdam (vergrote weergave in fotogalerij)

Foto's: Jannes Linders & AGIOn

  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  • De Wereld op Zuid Rotterdam
  •  
  •  
  • Status:

    Realisatie

  • Onderwijsniveau:

    Basisonderwijs (kleuter + lager) (BO)

  • Adres:

    Schere 39, 3085 Rotterdam

  • Opdrachtgever:

    Woningcorporatie Vestia

  • Trefwoord:

    Brede school

  • Programma:

    multifunctionele centrale hal, 39 klaslokalen, kantoorruimte, therapieruimtes, leer/speelruimte, zelfstandige werkplekken, tribunes, sportzaal, kleedruimte, semiprofessionele keuken, kinderkookcafé, ouderlokaal, conciërge, lerarenkamer, slaapruimte, mediatheek, vaklokaal, vergaderruimte

  • Oppervlakte:

    7330m2

  • Aantal klassen:

    39

  • Realisatiejaar:

    2009


Een verhaal van 1+1=3

De brede school ‘de Wereld op Zuid’ is een product van een grote inhaalbeweging in Rotterdam-Zuid op het gebied van wonen, school, werk en sociale cohesie. Het is een echt wijkgebouw met voorzieningen voor zowel de jeugd, ouders, wijkwerk en buurtverbetering. Het lage gebouw met verschillende vleugels in baksteen sluit mooi aan bij het gabarit en het karakter van de omliggende woningen. De omgevingsaanleg is gekenmerkt door een veelheid van sferen gaande van ruimte voor natuurlijk spelen, sport tot beschermd spelen. Delen zijn ingericht als publiek terrein 7/7 bruikbaar door school en wijk, andere speelplaatsen hebben eerder een geborgen karakter van niet openbaar domein.

In de Wereld op Zuid werken vijf partners onder één dak samen aan een brede ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Het gebouw huisvest 2 scholen, een dagverblijf voor kinderen met een handicap, een kinderopvangorganisatie, kinderbibliotheek, een welzijnsgroep voor peuter- en schoolmaatschappelijk werk en sportverenigingen. Het aanbod van de verschillende scholen biedt een complementair programma. Samen werken de partners aan één visie en programma in één organisatorisch verband, de Stichting Wereld op Zuid.

Deze samenwerking vertaalt zich in het ontwerp. Het gebouw getuigt van een zoektocht naar balans tussen gemeenschappelijkheid en de eigenheid van de partners. Door eenvormigheid in architecturale uitwerking straalt het gebouw één identiteit uit. Toch kan elke partner zijn eigenheid benadrukken met een duidelijk afgebakend eigen deel en eigen planinvulling. De verschillende partners in het gebouw zijn georiënteerd rondom het gezamenlijk programma. Onder begeleiding van een projectregisseur zijn de verschillende partners op zoek gegaan naar hun gelijkenissen en verschillen om zo te komen tot een gemeenschappelijk programma van eisen.

Door een intelligent spel van de ontwerpers biedt deze brede school ruimte voor extra programma: een mediatheek, ouderlokaal, leer/speelruimte, etc. Elke partner van de Brede school leverde een aandeel van zijn m² in ten voordele van gemeenschappelijke ruimtes. Een overdacht circulatieplan en een bundeling van functies zoals de kopieerlokaal, keuken, onthaal en gymzaal zorgen voor nog extra m². Daarnaast haalt de architect ook meerwaarde uit het multifunctioneel gebruik. De royale centrale hal wordt gebruikt als onthaal, refter, wachtruimte voor ouders, etc. De sportzaal is voorzien van verschuifbare glazen wanden, waardoor ze samen met de hal één polyvalente ruimte kan vormen.

De Wereld op Zuid is ook een referentieproject op het vlak van het samenspel tussen de woningbouwcorporatie, gemeente en brede school partners in de fi nanciering en het beheer. Woningbouwcorporatie Vestia heeft, naast de kosten voor procesmanagement, 14 miljoen euro geïnvesteerd, en is eigenaar van het gebouw. De gemeente droeg 2 miljoen euro bij en kan het gebouw na 20 jaar terugkopen. Door de medefi nanciering van de gemeente is de sportzaal bruikbaar voor wedstrijden. Vestia droeg de kost van de 4 extra lokalen om meer fl exibiliteit te bieden naar mogelijke groei van de scholen. Het beheer is in handen van de Stichting Wereld op Zuid, waarin alle brede school partners vertegenwoordigd zijn. Deze huurt van Vestia, en de verschillende deelnemers dragen hun huurbedrag bij aan de Stichting, al dan niet met tussenkomst van de gemeente. Door middel van een digitaal sleutelbeheersysteem en een centraal onthaal anticipeert het ontwerp op een eenvoudig beheer. De exploitatie wordt niet verwacht kostendekkend te zijn, maar hier staat voor de corporatie een maatschappelijk rendement tegenover: extra kansen voor kinderen en jongeren, en een meerwaarde voor de buurt en de aantrekkelijkheid van de woningen in hun beheer.