Gemeentelijke Basisschool Outgaarden


Jeanine Joris, kleuterjuf

Het is een zaal die we voor allerlei dingen kunnen gebruiken, (er wordt ook sport gegeven, in de zomer zetten we de poorten open om buiten te spelen en op de speelberg) het is eigenlijk veel meer dan we gevraagd hebben.

Pieter Meeuwissen, VBM architecten

We staan hier in Outgaarden, deelgemeente van Hoegaarden en we hebben de opdracht om zowel de school in Hoeg te verbouwen als in Outgaarden een kleinere school, 2 kleuterklassen, te verbouwen en een polyvalent lokaal en al gauw kwam de idee op om dat polyvalent lokaal aan de straatzijde te plaatsen ten koste van de schoolmuur die zo karakteristiek is voor oudere schoolgebouwen. Dan hebben we bewust gekozen om het pol-val lokaal dieper op het terrein in te planten. Dat hebben we gedaan ook... We hadden aan de voorzijde een klassieke speelplaats en achteraan een grasveldje. We wisten dat, als we het polyvalent gebouw ergens zouden inplanten, dat het ten koste zou gaan van het grasveldje. En dat was ons concept, het grasveld behouden. We hebben dat dan gedaan door het terrein op te tillen en het gebouw er onderin te schuiven. We gaan dat straks kunnen zien, als de poorten open gaan, dan lijkt de speelplaats in de klassen door te lopen, dat geeft een interessant gebruik van het gebouw, vooral voor de kleuters en achteraan plooit het gras helemaal op het dak van het gebouw.

Kristof Vancaudenberg, directeur gemeentelijke basisschool Outgaarden

We opteren ook om de kinderen zoveel mogelijk buiten te laten sporten en turnen, maar het afdak geeft heel wat mogelijkheden, je kan de poort open doen en je hebt een dubbele ruimte, binnen, maar ook onder het afdak droog kunnen sporten.

Pieter Meeuwissen, VBM architecten

Het gebouw heeft een eenvoudig plan, we hebben 1 polyvalente ruimte en 1 travee voor sanitair en kitchenette. De werking aan de voorzijde zijn die sectionaalpoorten die helemaal kunnen openplooien zodat heel die gevel open komt te staan en dat binnen, buiten schoon doorloopt. We staan binnen in het gebouw en wat we hier zien, de structuur die we helemaal in hout hebben voorzien, we hebben gewerkt met gelamineerde spanten. Maar de keuze is gevallen om heel die beweging te kunnen maken tussen het grondtalud en de gevraagde oppervlakte bovenaan. Wat ook interessant is geweest om zo te werken is de bouwtijd, de structuur werd in het atelier gemaakt en op 1 dag tijd stonden heel de rij spanten klaar om bedekt te worden. Ook interessant was de geperforeerde plaat om akoestische redenen.

Kristof Vancaudenberg, directeur

Ze wordt niet alleen gebruikt als klasruimte, maar ook als refter, vroeger moest dat in de klas, anderzijds ook voor de voor- en naschoolse opvang en bij slecht weer ook als gymzaal.

Pieter Meeuwissen, VBM architecten

Nu lopen we naar de achterzijde van het gebouw We zien hier ons grasvlakte die over het gebouw heen loopt en de achterkant is uitgewerkt als een groot speeltalud. De kinderen hebben de schuifaf en de speeltuigen en de speeltuigen bevinden zich ook op het dak zelf. Dankzij het hele talud en het groendak met een laag aarde, zowel in de winterperiode naar thermisch comfort en in de zomer voor de zon.