Schoolcomplex 'Leutschenbach' Zürich


Christian Kerez

  • Status:

    Realisatie

  • Onderwijs type:

    Gemeentelijk onderwijs

  • Onderwijsniveau:

    Basisonderwijs (kleuter + lager) (BO)
    Algemeen secundair onderwijs (ASO)

  • Adres:

    Saatlenfussweg 3, 8050 Zürich

  • Opdrachtgever:

    Stad Zürich

  • Trefwoord:

    Brede school

  • Programma:

    klaslokalen, administratie, leraarskamer , sporthal, restaurant, kantine en kinderopvang

  • Oppervlakte:

    9.723m2

  • Aantal klassen:

    22 klassen


Compact gestapelde school in een groen schoolpark

In het nieuwe schoolgebouw van Leutschenbach worden de delen van het bouwprogramma die in de meeste scholen naast elkaar geschakeld worden zoals de turnzaal, de polyvalente zaal en klassen op elkaar gestapeld. Dit gebeurt niet omdat een uiterst krap schoolterrein daartoe zou dwingen, maar gewoon om zoveel mogelijk open, groene ruimte te vrijwaren als “schoolpark” voor het spel van de kinderen.

Dit schoolontwerp van architect Christian Kerez heeft een gedurfde structuur van vijf bouwlagen, waarboven nog een dubbelhoge bouwlaag met de sporthal is aangebracht. Het bouwvolume lijkt te zweven boven een transparante begane grond, waarin naast de ingangen de kantoren, de leraarskamer en de mensa zijn ondergebracht. De draagstructuur is een stalen vakwerkskelet dat ingenieus draagt op zes, driepotige steunpunten. In deze school zijn er geen gangen. Op elk plateau bevinden zich 9 klaslokalen en een dienstenzone met vluchttrap en lift rond een centrale pauzeruimte, die ook als lesruimte kan gebruikt worden. In die ruimte zijn twee brede trappen gelegd die alle verdiepingen verbinden. Op de vierde verdieping markeert de vakwerkstructuur de bijzondere invulling van dit plateau met de schoolbibliotheek en de aula. Op de bovenste verdieping strekt zich de grootste ruimte uit van de school, de dubbelhoge sporthal, die akoestisch ontkoppeld werd van de eronder gelegen ruimten. Op deze hoogste verdiepingen kunnen de kinderen leren, lezen, feesten en sporten met een adembenemend uitzicht over de omgeving. In deze school zijn alle gevels volledig van glas zijn. Dit zorgt voor een optimale daglichttoetreding en heel wat vergezichten vanuit de lokalen en vanuit de centrale ruimte ertussen. Tussen het centrale binnenruimte en de klaslokalen zijn de binnenwanden van ondoorzichig geprofileerd glas.

Alle ruimte in dit compacte concept werd benut, ook in de ondergrond, waar zich nog zes extra klassen bevinden, die daglicht krijgen via beglaasde stroken in het maaiveld. De staalstructuur van dit gebouw is ingevuld met vloeren in gewapend beton, waarin alle technieken netjes zijn ondergebracht. De brandveiligheid van dit gebouw is gegarandeerd door een sprinklerinstallatie en een extra vluchttrap, die aan de alle verdiepingen omlopende buitengaanderij is bevestigd. Zowel technisch als architecturaal is dit schoolgebouw een hoogstandje en tegelijk een experiment. Het gebouw toont aan dat een streven naar extreme compactheid, het streven naar optimale inzet van energie-, materiaal- en bouwplaats kan samengaan met een uitzonderlijk interessant ruimtelijk concept en een grote architecturale ambitie.